Marrakech workshop 2019

Wil jij jezelf onderdompelen in een geweldige stad die een heleboel uitdagingen in zich herbergt, maar daar ook een prachtige beloning tegenover stelt? Wil je een week lang intensief bezig zijn met fotografie onder leiding van één van de meest ervaren reisfotografen van Nederland? Je laten verwennen in een prachtige riad middenin de medina? En lijkt het je wat om met een fourwheeldrive de woestijn in te rijden, op zoek naar avontuur en verrassende ontmoetingen? Dan is deze exclusieve foto-workshop met een klein groepje in Marrakech wellicht iets voor jou.

Bijna 15 jaar geleden was ik voor het eerst in Marokko en ik vond het meteen geweldig. De mensen vond ik vaak prachtig en alle winkeltjes, restaurantjes en straattaferelen ook. Maar potdorie, wat was het hier lastig werken! Op elke straathoek stond wel iemand bezwaar te maken tegen mijn aanwezigheid in het algemeen, en die van mijn camera in het bijzonder. Schoot ik een ezel, dan dook er wel een boze vent op die de eigenaar van het beest claimde te zijn. Geld, nu! Ook de uitstalling voor een winkeltje kon ik niet zo maar zonder meer fotograferen. Betalen, het is mijn handel!

Toen vond ik dat verdomde lastig. Inmiddels kijk ik er heel anders tegenaan. Ik begrijp steeds beter waarom mensen vaak bezwaar maken tegen fotograferen. Ik vind het zelf ook heel vervelend als mensen zo maar, ongevraagd, een camera op mij richten. Als er nu iemand boos op mij afkomt, ga ik rustig het gesprek aan. Of ik begin met mijn hand uit te steken. En ik heb al honderden, nee duizenden, keren meegemaakt dat ik zo de rollen helemaal kon omdraaien. Dat er een leuk contact tot stand kwam en dat ik vaak precies kon fotograferen wat ik wilde, of nog veel meer. En soms ging ik uiteindelijk verder zónder foto’s, maar met een bijzondere ontmoeting op zak. Ook mooi.

Mensen fotograferen is dé manier om veel mooiere en interessantere foto's te maken. Hoe je dat doet? Maak contact. Praat met Jan en alleman. Lach, babbel, eet, geef, klop aan, flirt, koop, drink, raak aan, deel, vraag en ontvang. En het aller-, allerbelangrijkste: wees niet bang. Want zodra jij ook maar iéts voelt van terughoudendheid, aarzeling of angst, zal de ander dat óók voelen en er instinctief op reageren. Als de verbinding er niet of niet meer is, dan is het over en uit. Die mooie foto zit er dan niet meer in; hooguit nog een geforceerd portret dat de kijker bewust of onbewust laat voelen dat er spanning op zit. En dat wil je niet, toch?

Deze ervaring is wat ik boven alles deel tijdens mijn workshops. Natuurlijk, we kunnen het over diafragma’s, brandpuntsafstanden en scherptediepte hebben. En daar weet ik ook een heleboel van – dus help ik je er graag mee. Maar mijn eigen ervaring is toch dat deelnemers echt een doorbraak voelen op het moment dat ze op iedereen af durven te stappen, dat ze niet meer schrikken als mensen ‘nee’ zeggen en dat ze ’s avonds apetrots kunnen terugblikken op de resultaten van die dag. En Marrakech is een fantastische plek om dat te oefenen. Hier, kijk maar eens wat je daar allemaal voor moois kunt fotograferen.

Klinkt dit aantrekkelijk? Bel me dan een keer, of stuur een mailtje. Dan gaan we samen kijken of dit iets voor jou is.

Thijs Heslenfeld

PS Lees over de ervaringen van eerdere deelnemers: de indrukken van Pet, de portretten van Jasper, de avonturen van Hermann en het verhaal van Henk-Willem.

 

---

REISGEGEVENS

Reisdata: 26 oktober - 1 november 2019

Maximaal 7 deelnemers

 

Hoe en wat?

We verblijven zes nachten in Marokko, waarvan 4 in de sfeervolle riad Le Berbere in de medina. Hier genieten we ook twee keer van het diner. Tussendoor gaan we 3 dagen/2 nachten het achterland in; per 4WD over de spectaculaire Tizi-n-Tichka pas en verder de woestijn in. We bezoeken kleine, slaperige dorpjes langs de route en laten ons verrassen door wat we tegenkomen.

Thijs Heslenfeld begeleidt de gehele reis en is er elke dag bij om u te adviseren en te helpen. De dag begint met een korte inleiding over een fotografisch onderwerp; daarna gaan we snel aan de slag (en als u het mooiste licht wilt meepikken bent u misschien al vóór het ontbijt onderweg). In Marrakech bespreken we bovendien elke avond bij een beamer samen de resultaten van de dag.

De reis is geschikt voor fotografen van elk niveau, van beginner tot gevorderd en van volslagen amateur tot professional die daadwerkelijk geld verdient met fotografie. Je kunt met je iPhone meedoen of met een rugzak vol professionele apparatuur. Het is wel belangrijk dat je een laptop of tablet bij je hebt die je kunt gebruiken om met je foto's te werken.

Riad le Berbere

 

Inclusief:

Transport van het vliegveld naar de riad bij aankomst

4 overnachtingen en ontbijt op basis van 2 personen per kamer

1 x 3-gangen diner op dag van aankomst

1 x 3-gangen diner op de laatste avond

3 dagen/2 nachten tour per 4WD naar het zuiden van Marokko

2 nachten verblijf in hotel in het zuiden van Marokko, inclusief diners

Transport naar het vliegveld bij vertrek

Full time begeleiding door Thijs Heslenfeld

 

Exclusief:

Vluchten (Transavia vliegt dagelijks op Marrakech), lunches en 2 diners in Marrakech

Weer: temperatuur overdag 25 graden, 's nachts rond de 15 graden en kleine kans op neerslag

 

Prijs: € 1.349,- (50% aanbetaling bij boeking en 50% 1 maand voor de reis).

Toeslag 1-persoons kamer: 25% (indien beschikbaar)


Vragen? Boeken?

Vragen? Stuur een e-mail of bel mij even!

Direct boeken? Stuur me een e-mailtje met je adresgegevens en ik neem contact op.