een reisje langs de wijn

Drie jaar geleden belandde ik tijdens een zwerftocht door Frankrijk bij toeval in St. Martin du Puy in de Morvan, in een prachtig gerestaureerd convent aan de rand van het bos. De hele dag lachende groene spechten en elke avond een concert van bosuilen. Grazende herten in het late licht van de avondzon, en zoveel tinten groen dat het soms wel een jungle lijkt.

Maar wat mijn verblijf hier vooral zo aangenaam maakte waren mijn Britse gastheren. Alexandra en Graham Beaumont zijn lieve en zorgzame mensen die deze tent vooral lijken te runnen om wat aanloop te hebben en hun bijzondere plek met anderen te delen. Graham is opgeleid als concertpianist en bovendien een serieuze wijnkenner die het heerlijk vindt om die passie met anderen te delen. De kamers in Le Couvent zijn perfect verzorgd en het eten is geweldig. Want geloof het of niet: ik heb een Brit ontdekt die fantastisch kookt.

Samen met de Beaumonts bezocht ik de laatste jaren wijndomeinen in bekende gebieden als Chablis en Sancerre, maar bijvoorbeeld ook in het veel minder bekende Irancy. Daar zag ik niet alleen dat hij een veel bredere en diepere kennis van wijn heeft dan de meeste wijnboeren. Ik zag ook dat iedereen hem hier kent en dat hij als geen ander de weg weet naar kleine, onbekende domeinen waar je zelfs anno 2018 nog fantastische wijnen ontdekt voor prijzen die je in Nederland voor een anoniem Gall & Gall-wijntje betaalt. En wat helemaal leuk is: Graham krijgt als vaste afnemer dikke extra kortingen.

Een voorbeeld. Op het Domaine de Chantemerle van de familie Boudin wordt prachtige Chablis gemaakt volgens de traditionele methode, dus zonder eikenhout. De Boudins gaan sowieso niet erg met hun tijd mee; als één van de weinigen in de omgeving hebben ze hun wijnstokken nooit vervangen door moderne, gekweekte varianten die meer opbrengst bieden. Resultaat van deze stijfkoppigheid: een heerlijke Chablis met veel meer terroir en diepgang dan vergelijkbare varianten. Thuis bij de slijter betaalt u minimaal 15 euro voor hun eenvoudigste fles. Tijdens deze reis kunt u toeslaan, want u betaalt minder dan de helft. En dat is nog maar één voorbeeld, want inmiddels heb ik ook domeinen bezocht waar ik de beste 1er Cru's kan bemachtigen voor minder dan 15 euro. Vorig jaar vond ik nog een absurd goede Pouilly Fumé voor minder dan 7,50. En die smaakt thuis nóg veel beter als je hem op het domein samen met Patrice Bailly, de maker, hebt geproefd. 

Graham Beaumont

Graham Beaumont

Dat bracht mij op een idee. Ik organiseer al jaren fotografie-workshops op verschillende plekken in de wereld. Waarom niet een mooie week organiseren voor wijnliefhebbers? Genieten van de prachtige natuur, de rust en de mooie omgeving. Uitgebreid lunchen in de beste restaurants in bijvoorbeeld Sancerre, Chablis en Pouilly-sur-Loire. En natuurlijk wijn proeven samen met Graham, die je als geen ander kan begeleiden bij proeven én kopen. Natuurlijk bezoeken we de grote, bekendere wijnhuizen. Maar we gaan vooral ook langs bij kleine, onbekende wijnboeren waar de klok lijkt stilgezet en waar vader en zoon vaak stug vasthouden aan oude familietradities – tegen de commercie in en met een resultaat om van te watertanden.

Een reisje langs de wijn kortom. Zes dagen, vijf nachten. Rustig ontbijten, kopje koffie op het terras. Paar domeinen bekijken, lekker lang lunchen, nog wat proeven en dan terug naar St. Martin voor de borrel. Prima diners met fantastische wijnen. En vooral ook: geen gehaast, klein groepje gelijkgestemden, rustig genieten. Misschien ook nog een dagje golfen, of een dagtocht op de racefiets. Net wat u wilt.

Reisdata: 8 - 13 september 2018. Prijs: 999 euro per persoon op basis van tweepersoons kamer. Inclusief verblijf met ontbijt, excursies en alle diners, exclusief de lunches.

Belangstelling? Stuur me even een e-mailtje met je adresgegevens en ik neem contact op.

Neem voor meer informatie even contact op:

 

Thijs Heslenfeld - Oldenallerallee 3 – Putten – 06 51198485 – thijs@thijsheslenfeld.com