workshops 2019

click here for English txt

Als je beter wilt leren fotograferen, zijn er twee zaken waar je op kunt focussen: techniek en creativiteit. In mijn workshops besteed ik heel weinig aandacht aan het eerste en heel veel aan het laatste. Want het is mijn overtuiging dat je de techniek wel uit een boekje kunt halen.

De workshops die ik organiseer, zijn daarom anders dan andere. We reizen samen naar bijzondere en vaak onbekende plekken. En eenmaal daar is er geen agenda en geen vast plan. We gaan in elk geval géén tijd besteden aan zaken als 'het plannen en researchen van je trip' of 'de ideale uitrusting voor de reisfotograaf'. In plaats daarvan gaan we reizen. Reizen! We gaan contact maken. Door de stad of de jungle struinen. We laten ons verrassen. En we laten ons niet afschrikken door het onbekende. We trekken deuren open zonder een idee te hebben wat erachter zit. Gaan dingen eten die we nog nooit gegeten hebben. Praten met mensen die we anders misschien gauw voorbij waren gelopen. En het zou zo maar kunnen gebeuren dat we een halve dag lang helemaal geen foto's maken.

De basis van al mijn workshops (en al mijn werk) is contact. Verbinding. Het is mijn ervaring dat je foto's pas echt tot leven komen als je zelf vrij en onbelemmerd rondloopt. Als je op alles en iedereen af durft te stappen, zonder vooraf in je eigen kop al te bedenken waarom dat geen goed idee is. En een camera is een uitstekend excuus om precies dát te doen. Je moet alleen nog even leren om ook een 'nee' als antwoord te accepteren. Kijk anders even naar deze portretten; misschien vertellen die beter wat ik bedoel dan deze tekst.

Eén ding nog: mijn workshops zijn geschikt voor fotografen van elk niveau; het maakt dus ook niet uit welke camera je gebruikt. Een iPhone is prima. Want het is niet je camera die bepaalt of een foto raakt of niet: dat bepaal jij zelf.

Klinkt interessant? Dit staat de komende tijd op het programma:

Oktober 2019: Marrakech, Marokko. We verblijven 4 dagen in deze mooie en hectische stad en we gaan 3 dagen het achterland in; over de Hoge Atlas in fourwheeldrives. Kleine groep (max. 7), veel persoonlijke aandacht, intensief, snel en veel leren. Data: 26 oktober - 1 november 2019 meer info hier.

December 2019: zeilen in Raja Ampat, Indonesië. Helemaal nieuw: deze zéér exclusieve reis met een klein gezelschap van maximaal 12 personen. Deze ongerepte bestemming is simpelweg spectaculair, zowel in termen van natuurschoon als cultuur.  Fantastisch eten en schaamteloos genieten aan boord van een prachtig houten zeilschip. Een once in a lifetime. En natuurlijk de gelegenheid om te fotograferen in één van de meest afgelegen gebieden van de wereld. Data: 29 november - 8 december 2019. Lees meer.

Maart, april en mei 2020: Namibië expeditie. Dit zijn écht avontuurlijke reizen en strikt genomen geen workshops. Maar natuurlijk is er volop gelegenheid om het over fotografie te hebben en om het ook meteen in de praktijk te brengen: ik krijg regelmatig gasten mee die dat één van de belangrijkste redenen vinden om zo'n reis te maken. Meer informatie vind je hier.

Wil je op de hoogte blijven van mijn workshops en reizen? Connect dan even op Facebook of abonneer je op mijn nieuwsbrief met een eenvoudig e-mailtje.

hhhhhh.jpg