life begins where the comfort zone ends

Presumption of innocence

suriname2011-0387thijsheslenfeldA.jpg

Facebook wordt steeds enger.

Na het publiceren van deze foto (in een relevante post) werd ik door Facebook een week geblockt. Reden: strijdig met onze regels mbt naaktheid en sexuele activiteit. We willen onze community graag veilig houden voor iedereen. We hebben de weergave van naaktbeelden en seksuele handelingen beperkt, omdat sommige mensen in onze community gevoelig kunnen zijn voor dit soort inhoud. Dat soort teksten.

Het is de derde keer in een jaar dat het mij overkomt; het gebeurde twee keer eerder met afbeeldingen van himba-vrouwen uit Namibië, die standaard met ontbloot bovenlijf lopen. Ik merk dat het me niet eens lukt hier rekening mee te houden. Als ik zo'n foto plaats ga ik uit van respect voor de mensen die ik ontmoet. Van de wereld laten zien hoe de wereld er uitziet. Van verbazing en verwondering. Van onschuld ook vooral. Niét van wat anderen allemaal bij een foto als deze kunnen fantaseren. Ik doe het niet om ruzie met Zuckerberg uit te lokken; ik wil gewoon delen wat mij raakt. Wat ik mooi vind.

Nu zou je kunnen zeggen: ach, Thijs, waar maak je je druk over? Het is toch een bedrijf? Die mogen toch zelf weten wat ze wel en niet toestaan? Heb je toch een keer 'accepteren' voor geklikt? Ik denk dat je de plank dan echt misslaat en dat dit een ontwikkeling is met grote en ernstige gevolgen. Volgens mij hebben grote social media-platforms als Fb en Instagram zoveel macht dat je dat argument echt niet meer kunt bezigen. Deze bedrijven bepalen op deze manier voor een belangrijk deel onze blik op de wereld. Als zij gaan bepalen dat de manier waarop mensen ergens op de aarde er simpelweg bijlopen aanstootgevend voor anderen is, is het einde zoek. Dan is het volstrekt onduidelijk welk wereldbeeld deze bedrijven uiteindelijk wél door het filter laten komen.

Dat is al een hele enge ontwikkeling in het algemeen. Maar in het bijzonder voor fotografen en kunstenaars. Want de neiging om hiermee rekening te gaan houden zal uiteindelijk onbedwingbaar zijn. Ik voel dat nu soms zelf al als ik op de ontspanknop druk. Ergo: op deze manier sturen de Facebooks van deze wereld ons in een richting waarvan zij oordelen dat deze gewenst is. Dat vind ik heel eng en gevaarlijk. Dit schuurt bovendien allemaal tegen de grenzen van vrijheid van meningsuiting. En ik denk ook dat er juridisch wel een betoog overeind te houden is dat Facebook op deze manier discrimineert. Even plat gezegd: elk volk dat zonder kledingstukken door het leven gaat wordt door Facebook verbannen. Omdat hun bloot volgens Zuckerberg naakt is. Da's niet heel erg inclusief.

Als je wilt zien hoe eng en gedetailleerd de Fb juristen het allemaal omschreven hebben: lees en huiver: https://www.facebook.com/communitystandards/adult_nudity_sexual_activity